Elke dag bewegen in het groen

Ook al gemerkt dat het fijner is om te bewegen in de natuur? Of dat je vrolijker wordt na een stevige natuurwandeling? Niet alleen je humeur, maar ook je lichaam geniet van buiten bewegen. Je krijgt minder fijn stof binnen en zelfs korte wandelingen in het groen herstellen het concentratieniveau.

Doe mee aan 30-30 en ervaar het zelf. Ga van 30 april tot en met 29 mei 2023 de uitdaging aan en beweeg 30 dagen lang, 30 minuten per dag in het groen.

Benieuwd naar alle activiteiten die gepland staan tijdens de campagne? Via de kaart op deze website heb je meteen een overzicht.

Wat doe jij?

Daag jezelf uit om 30 dagen lang 30 minuten per dag te bewegen in het groen. Met bewegen bedoelen we niet enkel lopen, wandelen of fietsen, maar bijvoorbeeld ook yoga, geocache of touwspringen. Zolang je maar beweegt in het groen.

Neem een kijkje op deze website om te zien aan welke activiteiten je kan deelnemen.

Wat doen wij?

  • We bieden je een online account met persoonlijk dagboek om je voortgang bij te houden. Nieuw dit jaar is de mogelijkheid om deel te nemen in groep.

  • We posten regelmatig inspiratie en tips, leuke weetjes en gezondheidsinformatie.

  • We inspireren je met beweegactiviteiten tijdens de loop van de campagne.

  • We planten aan het einde van de campagne een echt bos! Per actieve deelnemer planten we een boom. Hoe groot dat bos uiteindelijk wordt? Dat hangt van jouw doorzettingsvermogen af.

Waar zorgen we samen voor?

Voor iedereen een plek vlakbij om te bewegen in het groen: dat is wat we willen. Door deel te nemen aan de campagne zorg je eerst en vooral voor een betere fysieke en mentale gezondheid voor jezelf. Maar al doende creëren we samen ook een nieuw bosje. Want samen maken we het verschil: voor elke actieve deelnemer planten we een boom. Zo gingen er de voorbije jaren al meer dan 30 000 bomen de grond in, in onder meer Lokeren, Willebroek, Stekene, Machelen en Lochristi.

De komende jaren hopen we nog meer bomen te kunnen planten. Waar wacht je nog op? Schrijf je nu in en doe mee!

Wetenschappelijk onderzoek

Daarnaast zetten we sterk in op bewustwording rond het thema: bewegen in het groen is levensnoodzakelijk. De voorbije jaren koppelden we steeds een impactmeting aan de campagne, waarbij we de link onderzoeken tussen bewegen in het groen en onze gezondheid.

In 2017 kregen we zicht op enkele eerste positieve resultaten, deze werden in 2018 en 2019 door een grote groep deelnemers bevestigd.

In 2020 beleefden we een erg bijzonder jaar. De resultaten van het 30-30 onderzoek geven een unieke inkijk op het belang van (nabij) groen in het omgaan met deze dagelijkse stress.

In 2022 deden we een onderzoek naar de effecten van bosbaden. Deelnemers voelden zich al na enkele sessies meer verbonden met de natuur en ervaarden een positief effect op de mentale en fysieke gezondheid.

Bewegen in het groen is goed voor je humeur en je gezondheid. Ervaar het zelf. Ga van 30 april tot en met 29 mei 2023 de uitdaging aan en beweeg 30 dagen lang, 30 minuten per dag in het groen.

30-30 organisator: BOS+

BOS+ is de enige Vlaamse organisatie die zich specifiek inzet voor meer en beter bos in Vlaanderen en in de wereld. Want bomen en bossen zijn van levensbelang, voor iedereen: dieren, planten én mensen. Bossen produceren onze zuurstof en zuiveren de lucht.


Bovendien zijn bossen goed voor de fysieke en mentale gezondheid: in het bos herstelt ons concentratieniveau en daalt de stress.

Bossen doen bewegen, dus wij willen iedereen het bos in! Daarom zetten we ons al jaren in voor meer en betere toegankelijke bossen. We maken werk van speelbossen, stadsbossen, wonderwoudjes en organiseren daarnaast ook Film in het Bos, Theater in het Bos, Dans in het Bos, (te) gekke boomwandelingen... en zijn we partner van de Week van het Bos.

In 2016 lanceerden we samen met CM Midden-Vlaanderen de 30-30 campagne, om zo nog meer mensen te motiveren om van het bos te genieten.

Meer info? Neem een kijkje op www.bosplus.be.

30-30 partner: vdk

vdk bank is een ethische, duurzame bank in volle expansie. Al sinds 1926 kunnen individuen en gezinnen met een hart voor hun omgeving bij de bank terecht. Hun beleggingen gaan niet naar oliewinning, wapenproductie of kinderarbeid. Wel naar bedrijven met ambitie rond mensen- en arbeidsrechten, klimaat en natuur. Kredietverlening voor de eigen streek staat voorop.

Intussen telt de bank 61 buurtkantoren verspreid over Vlaanderen, want vdk bank blijft inzetten op bankieren van mens tot mens. Het is een persoonlijke bank die veel tijd maakt voor advies op maat, en dat voor iedereen.

vdk bank is er voor jou, je streek en de planeet.

Meer info? Ga naar www.vdk.be

30-30 partner: CM

Gezond zijn is meer dan ‘niet ziek zijn’. Gezondheid zit ook in je hoofd en hart.

CM is niet alleen een ziekenfonds dat doktersbriefjes terugbetaalt. CM is ook een gezondheidsfonds dat helpt om je goed in je vel te voelen.

Ze bezorgen kinderen, jongeren en gezinnen een deugddoende en gezonde vakantie, trekken naar scholen om kinderen op zoek te laten gaan naar hun talenten en coachen mensen naar een gezonde levensstijl.

CM motiveert deelnemers om vaker en langer het groen in te trekken én om het ook vol te houden!

Meer info? Ga naar www.cm.be