Elke dag bewegen in het groen

Ook al gemerkt dat het fijner is om te bewegen in de natuur? Of dat je vrolijker wordt na een stevige natuurwandeling? Niet alleen je humeur, maar ook je lichaam geniet van buiten bewegen. Je krijgt minder fijn stof binnen en zelfs korte wandelingen in het groen herstellen het concentratieniveau.

Doe mee aan 30-30 en ervaar het zelf. Ga van 23 april tot en met 22 mei 2022 de uitdaging aan en beweeg 30 dagen lang, 30 minuten per dag in het groen.

Wat doe jij?

Daag jezelf uit om 30 dagen lang 30 minuten per dag te bewegen in het groen. Met bewegen bedoelen we niet enkel lopen, wandelen of fietsen, maar bijvoorbeeld ook yoga, geocache of touwspringen. Zolang je maar beweegt in het groen.

Wat doen wij?

  • We bieden je een online account met persoonlijk dagboek om je voortgang bij te houden. Nieuw dit jaar is de mogelijkheid om deel te nemen in groep.

  • We posten regelmatig inspiratie en tips, leuke weetjes en gezondheidsinformatie.

  • We inspireren je met beweegactiviteiten tijdens de loop van de campagne.

  • We bieden je de kans om deel te nemen aan een onderzoek naar de effecten van bewegen in het groen op je gezondheid.

  • We planten aan het einde van de campagne een echt bos! Hoe groot? Dat hangt van jouw doorzettingsvermogen af.

Waar zorgen we samen voor?

Voor iedereen een plek vlakbij om te bewegen in het groen: dat is wat we willen. Door deel te nemen aan de campagne zorg je eerst en vooral voor een betere fysieke en mentale gezondheid voor jezelf. Maar al doende creëren we samen ook heel wat bewustwording rond het thema: bewegen in het groen is levensnoodzakelijk.

Samen maken we het verschil: we koppelen aan de campagne 30-30 een impactmeting om (anoniem) de evolutie in welbevinden te monitoren. Hoe meer deelnemers, hoe relevanter en betrouwbaarder de resultaten. Door aan te sluiten bij de 30-30 campagne, kan je dus ook deel uitmaken van een onderzoek dat de link blootlegt tussen bewegen in het groen en onze gezondheid.

In 2017 kregen we zicht op enkele eerste positieve resultaten, deze werden in 2018 en 2019 door een grote groep deelnemers bevestigd. De resultaten van het onderzoek van 2018 kan je hier terugvinden. En een samenvatting van het onderzoek in 2019 vind je hier.

In 2020 beleefden we een erg bijzonder jaar. Een week na het startschot van de campagne ging ons land in lockdown. De resultaten van het 30-30 onderzoek geven een unieke inkijk op het belang van (nabij) groen in het omgaan met deze dagdagelijkse stress. Klik hier om meer te weten over onze bevindingen.

Komende jaren hopen we deze resultaten nog sterker te maken zodat we besturen kunnen overtuigen om meer in te zetten op bewegen in het groen. Want om te bewegen in het bos, hebben we natuurlijk bossen in de buurt nodig. Ook daar dragen we alvast ons steentje bij: we planten een heus 30-30 bos. Hiervoor gaan we niet over één nacht ijs. BOS+ leidt al vele jaren boomplantacties in goede banen. Hoe meer 30-30 deelnemers, en hoe vaker ze tijdens de campagne in ’t groen bewegen, hoe meer bomen.

Voor het engagement van de deelnemers in 2017 stopten we 2500 bomen in de grond van het Everslaerbos in Lokeren (net ten noorden van de E17, op het perceel tussen de KMOzone en de Nieuwestraat). Ook in 2018 lieten we het 30-30 bos groeien: 5700 boompjes werden toen, samen met enkele enthousiaste deelnemers, geplant aan het Wullebos in Stekene. Het voorbije plantseizoen gingen we zelfs voor 2 bosjes: de 30-30 bomen van de campagne in 2019 werden samen met uitbundige leerlingen geplant in Willebroek en in Machelen.

De komende jaren hopen we nog meer bomen te kunnen planten. Waar wacht je nog op? Schrijf je nu in en doe mee!

Bewegen in het groen is goed voor je humeur en je gezondheid. Ervaar het zelf. Ga van 23 april tot en met 22 mei 2022 de uitdaging aan en beweeg 30 dagen lang, 30 minuten per dag in het groen.

30-30 Partner: BOS+

BOS+ is de enige Vlaamse organisatie die zich specifiek inzet voor meer en beter bos in Vlaanderen en in de wereld. Want bomen en bossen zijn van levensbelang, voor iedereen: dieren, planten én mensen. Bossen produceren onze zuurstof en zuiveren de lucht.


Bovendien zijn bossen goed voor de fysieke en mentale gezondheid: in het bos herstelt ons concentratieniveau en daalt de stress. En niet te vergeten: Bossen doen bewegen!

Dus willen we iedereen het bos in! Daarom maken we werk van speelbossen, stadsbossen, 10-miljoen bomen, Film in het Bos, (te) gekke bomenwandelingen, ...
We zijn partner van de Week van het Bos en we lanceerden in 2016 samen met CM Midden-Vlaanderen de 30-30 (30) campagne. Want natuurlijk willen we iedereen motiveren om meer van onze bossen te genieten!

Meer info? Ga naar www.bosplus.be.

30-30 Partner: CM

Gezond zijn is meer dan ‘niet ziek zijn’. Gezondheid zit ook in je hoofd en hart.

CM is niet alleen een ziekenfonds dat doktersbriefjes terugbetaalt. CM is ook een gezondheidsfonds dat helpt om je goed in je vel te voelen.


We bezorgen kinderen, jongeren en gezinnen een deugddoende en gezonde vakantie, trekken naar scholen om kinderen op zoek te laten gaan naar hun talenten en coachen mensen naar een gezonde levensstijl.

Met het project 30-30 maakt CM haar nieuwe toekomst waar:

Jij beweegt 30 dagen lang 30 minuten in het groen,

… wij helpen je om door te zetten.

Meer info? Ga naar www.cm.be