Gezondheidsvoordelen

Wereldwijd is er heel wat onderzoek naar de gezondheidsvoordelen van bewegen in het groen. Hieronder zetten we vier aangename bijwerkingen op een rijtje. Voor meer achtergrond kan je terecht op de blogs over gezondheid. En wie zelf zijn steentje wil bijdragen aan de kennis over de link tussen groen & gezondheid kan natuurlijk deelnemen aan ons grootschalig onderzoek. Maak een account aan en doe mee!

Beweeg vanzelf

Ooit al gemerkt dat het fijner is om te bewegen in de natuur? Bossen en parken doen je als het ware vanzelf bewegen. Trek het bos in, snuif de heerlijke geuren op en laat je ogen volop genieten. Regent het? Dan beschermen bomen je tegen het nat. Schijnt de zon? Dan brengen ze aangename verkoeling. Trek ook eens samen met je kinderen de bossen in. Kinderen die vaak in het bos spelen, ontwikkelen een betere motoriek.

Voel je beter in je vel

Kijken en genieten van een groene omgeving doet deugd. Bovendien wisselt het decor vaak onder invloed van de seizoenen. Saai is het dus nooit. Een wandeling in het bos verbetert ook je zelfvertrouwen en je humeur. Je merkte ongetwijfeld al dat je je vrolijker en opgewekter voelde na een stevige natuurwandeling. Een absolute aanrader dus wanneer je kampt met negatieve gevoelens. Bovendien word je productiever, vitaler en socialer. Waar wacht je nog op?

Kies voor je luchtwegen

Bosbezoekjes versterken je immuunsysteem en zorgen voor minder last van astma en andere aandoeningen aan de luchtwegen. Bossen en bomen zijn een efficiënte manier om fijn stof uit de lucht te filteren. Ze zuiveren de lucht. Daarnaast produceren ze ook verse zuurstof.

Geef je longen de lucht die ze verdienen en haal tijdens het bewegen eens diep adem. Dan is zuivere lucht extra belangrijk! Zoek deze plekken zeker op als je in een stad of drukke verkeersomgeving woont. Op deze plaatsen meet men vaak hoge concentraties aan fijn stof.

Ontspan je

Had je een drukke of stresserende dag op het werk? Korte wandelingen in het bos herstellen het concentratieniveau en nemen stress weg. Zelfs zeer korte sessies in het bos verminderen piekergedrag en zorgen ervoor dat je minder blijft stilstaan bij de negatieve aspecten van je leven. Maak dus even tijd vrij en zet al je gedachten op een rij tijdens een bezoekje aan een park of bos. Je zal nadien ook beter slapen en minder last van spanningshoofdpijn hebben. Een deugddoende nachtrust, daar droomt toch iedereen van?