Veelgestelde vragen
Bewegen in het groen
Ik hou niet van sporten. Kan ik toch meedoen?
Natuurlijk! Bewegen is niet gelijk aan sporten. Wandelen, fietsen of tuinieren is voor de meeste mensen wel haalbaar en goed voor lichaam en geest. Voor je gezondheid is het wel belangrijk dat je aan een matige intensiteit beweegt, en dit bij voorkeur minstens 150 minuten per week. Dit levert je meer gezondheidsvoordeel op dan licht intensieve bewegingen. Bij matig intensief bewegen kan je nog praten, maar een liedje zingen lukt al moeilijker.
Wat betekent bewegen ‘in het groen’?
‘In het groen’ interpreteren we zeer ruim. Het gaat over bewegen in de buitenlucht en dit in een natuurlijke omgeving. Ook bewegen in de omgeving van een rivier, meer of zee valt dus onder bewegen in het groen.
Waar kan ik bewegen in het groen?
Op de website van het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) vind je een overzicht van alle domeinbossen en mogelijke wandelingen. Ook Natuurpunt biedt op zijn website een overzicht met alle reservaten in beheer, inclusief wandelingen en fietsroutes. De vijf Vlaamse provincies beheren samen 50 recreatie- en groendomeinen.
Tenslotte: dankzij het knooppuntennetwerk kan je heel gemakkelijk zelf een wandel-, loop- of fietstocht uitstippelen in het groen. Je klikt je start- en eindpunt aan en de website doet de rest. Neem een kijkje op www.wandelknooppunt.be of www.fietsnet.be.
Waar kan ik het 30-30 bos bewonderen?
Na de Oost-Vlaamse 30-30 campagne van 2017 werden er 2500 bomen aangeplant in het Everslaarbos in Lokeren, net ten noorden van de E17, op het perceel tussen de KMO-zone en de Nieuwestraat. In 2018 volgde een aanplant van 5700 bomen in het Wullebos in Stekene. Ook de jaren nadien werden jaarlijks bomen geplant in onder meer Willebroek, Machelen en Lochristi.
Account
Het lukt niet om me te registreren.
Zorg ervoor dat alle gegevens ingevuld zijn en noteer je geboortedatum op de aangegeven manier nl. dd-mm-jjjj. Vergeet ook niet akkoord te gaan met de privacy policy. Indien het toch niet lukt om te registeren, stuur dan een mailtje naar info@30-30.be.
Ik ben mijn wachtwoord vergeten.
Op de accountpagina kan je een nieuw wachtwoord aanvragen. Klik op de link ‘Wachtwoord vergeten?’, vul je e-mail adres in en volg de instructies die je per mail ontvangt.
Waarvoor worden mijn gegevens gebruikt?
Je persoonsgegevens worden gebruikt om te kunnen deelnemen aan de campagne 30-30. Indien je dit wenst, word je e-mailadres gebruikt voor het versturen van "tips and tricks" tijdens de campagne. Daarnaast kan je je ook inschrijven voor de BOS+ nieuwsbrief. Je kan de volledige privacy policy hier nalezen.
Hoe kan ik mijn account verwijderen?
Stuur een mailtje naar info@30-30.be met als onderwerp "account verwijderen" om je profiel te wissen. Let op, je account en de daarbij horende gegevens worden hierdoor permanent verwijderd.
Dagboek
Waarom een dagboek bijhouden?
In het dagboek kan je gedurende de campagne al je activiteiten noteren en je voortgang bijhouden. Zo krijg je na de campagne een mooi overzicht van jouw deelname aan 30-30. Voor elke dag dat je bewogen hebt, zie je je online boom groeien en bloeien. Ook ons 30-30 bos groeit met elke geregistreerde actieve deelnemer.
Kan je ook deelnemen zonder dagboek?
Dat kan! Je bent niet verplicht om je activiteiten te noteren.
Ik zie mijn dagboek niet.
Het dagboek is pas zichtbaar bij de start van de campagne en enkel als je ingelogd bent op je account.
Wetenschappelijk onderzoek
Wat houdt het onderzoek van NatureMinded in?
In 2020 engageerden zich 3.700 Vlamingen om gedurende 30 dagen 30 minuten te bewegen in de natuur. Een aparte editie, want tijdens deze periode werden we geconfronteerd met de eerste lockdown. Uit de dagboekanalyse blijkt dat bewegen in het groen mensen gelukkiger maakt. Hoe natuurlijker de omgeving is, hoe groter het effect. Bovendien kan bewegen in het groen mensen helpen de lockdown door te komen.
In 2022 deden we een onderzoek naar de effecten van bosbaden. Ook daar spraken de resultaten boekdelen: deelnemers voelden zich al na enkele sessies meer verbonden met de natuur en ervaarden een positief effect op de mentale en fysieke gezondheid. Zowel voordelen op korte termijn (meer energie, betere gemoedstoestand en minder stress) als op lange termijn konden vastgesteld worden. Lees meer over de resultaten in de blog.
Groepsinschrijvingen
Hoe maak ik zelf een nieuwe groep aan?
Je bent reeds individueel geregistreerd en wil zelf een nieuwe groep aanmaken:
Log in met je accountgegevens. Op je dagboekpagina kan je - helemaal onderaan - zelf een groep aanmaken en vervolgens mensen uitnodigen via mail.
Je bent nog niet geregistreerd en wil zelf een nieuwe groep aanmaken:
Maak een account aan via de registratiepagina. Tijdens de registratie kan je zelf een groep aanmaken en vervolgens mensen uitnodigen via mail.
Hoe sluit ik aan bij een bestaande groep?
Je bent reeds individueel geregistreerd en wil aansluiten bij een bestaande groep:
Log in met je accountgegevens. Op je dagboekpagina kan je - helemaal onderaan - een groep kiezen waarbij je wil aansluiten.
Je bent nog niet geregistreerd en wil aansluiten bij een bestaande groep:
Maak een account aan via de registratiepagina. Tijdens de registratie kan je ervoor kiezen om lid te worden van een bestaande groep.
Hoe kan ik meerdere mensen uitnodigen voor mijn groep?
Dat kan door hun e-mailadressen toe te voegen en te scheiden door een ; en een spatie. Bijvoorbeeld voorbeeld1@test.be; voorbeeld2@test.be; voorbeeld3@test.be
Kan ik lid worden van meerdere groepen?
Nee, je kan maar aansluiten bij één groep.
Kan ik veranderen van groep?
De keuze voor een groep kan niet gewijzigd worden tijdens de lopende editie. Bij een nieuwe editie kan je kiezen om aan te sluiten bij een andere groep.
Hoe kan ik met mijn groep een medaille verdienen?
30-30 daagt jullie uit om elke dag 30 minuten te bewegen in het groen.
Heeft 60% van de deelnemers in jullie groep deze doelstelling behaald, dan verdienen jullie een bronzen medaille. Voor een zilveren medaille dient 70% van jullie groep dagelijks een half uurtje er op uit te trekken. Een gouden medaille ontvang je als 85% van de deelnemers dagelijks minimum 30 minuten beweging heeft geregistreerd in het dagboek.
Kan ik ook met mijn school of klas deelnemen?
Zeker! Als leerkracht kan je bij het registreren aanvinken dat je met de klas deelneemt. Geef vervolgens het aantal leerlingen in. Dan berekenen wij automatisch hoeveel minuten jullie samen bewogen. Zo hoef je slechts één keer het dagboek in te vullen.